Henrich Krippel , 1883, Viyana doğumlu heykeltraştır.
1925 yılında Cumhuriyet’in değerlerini simgeleyen anıtlar dikilmeye başladığı dönemde, Ankara Zafer Anıtı için açılan yarışmayı kazandı (#38, Sf 194). Türkiye’ye geldiğinde İstanbul Belediyesi kendisine Sayarburnu Parkı’ndaki Atatürk heykelini yaptırdı. Krippel, 1938’e kadar 13 yıl Türkiye’de kalarak çeşitli Atatürk heykelleri üretti.
Heykeller için Atatürk şahsen poz verdi (#38, Sf 202), temaları hakkında da yönlendirmelerde bulundu. Örneğin, Afyon Zafer (Büyük Utku) Anıtı’nın kaidesindeki Fevzi Çakmak’ı masa başında yumruğunu haritaya basmış gösteren kabartma için Krippel’i Fevzi Paşa’ya gönderdi (#39, Sf 116).
Sanatçı, heykellerin kalıp ve dökümlerini Viyana’daki atölyesinde bronza döktürüp demonte halde Türkiye’ye getirdi (#37, Sf.51)
Eserleri, çeşitli madeni para ve banknotta yer aldı.
- 1939 tarihli, 2. Emisyon grubundan 2½ Liralık Banknot‘ta Ankara’daki Zafer Anıtı‘nın genel görünümü kullanıldı.
- 1951 yılı 5. Emisyon 50 Lira banknotlarda yine Zafer Anıtından asker heykeli resmedildi.
- 1972’de Darphane 30 Ağustos Zaferinin 50. yılı münasebetiyle Afyon Büyük Utku Anıtı desenli madalyon bastı (gravür ve kalıp Avni Kumuk).
- 1974 tarihli acmonital 5 Lira’da Samsun Onur Anıtı‘ndan at üstünde Atatürk deseni kullanıldı (gravür ve kalıp Avni Kumuk).
* Cumhuriyet dönemi Türk paralarında eserleri yer alan diğer sanatçıların listesi için tıklayın.
İlave Okuma: https://www.yenivatan.at/atatuerkuen-heykeltirasi-viyana-dogumlu-krippelin-yok-olan-mezari-yeniden-yapilacak/